starbeach-fotograaf-jochem-schuiling

Als beginnende fotograaf komt er een heleboel op je af. Apparatuur, compositie, nabewerking, fotografie termen waar je nog nooit van gehoord hebt en ga zo maar door. Om je een beetje wegwijs te maken heb ik een aantal tips voor je. Wellicht helpen ze je om een betere fotograaf te worden!

  1. Apparatuur bepaalt

Veel mensen, ook fotografen, denken vaak dat apparatuur bepaalt hoe goed je foto’s zijn. Ze hebben het idee dat een nieuw objectief of een nieuwe camerabody zorgt voor betere foto’s. Helaas, was het maar waar! De apparatuur waarmee je fotografeert is slechts een onderdeel van fotografie en heeft maar een kleine invloed op het eindresultaat.

Natuurlijk zijn er bepaalde onderwerpen of technieken die je beter uit kunt voeren door bepaalde apparatuur te gebruiken. Bedenk je alleen wel; een goede fotograaf kan mooie foto’s maken met elke camera. Het is dus van belang je in eerste instantie te focussen op je fotografie. Daarna kun je gaan bekijken hoe je jezelf kunt verbeteren en welke apparatuur daarbij past.

jochem schuiling fotografie camera

    1. De techniek

De bovenstaande tip over apparatuur geldt ook voor de techniek achter de fotografie. Er zijn een heleboel termen waarvan je misschien niet direct de betekenis weet. Geeft helemaal niets; om mooie foto’s te maken hoef je echt niet direct alle ins en outs te weten van sluitertijd, diafragma, iso en witbalans.

Door ervaring leer je het meest. Stap voor stap kennis opdoen is dus the key! Kijk niet direct naar de techniek die er bij komt kijken, maar probeer te onthouden welke instelling je voor welk effect nodig hebt. Daarnaast is het slim om verschillende instellingen te gebruiken bij eenzelfde situatie. Zo zie je gelijk wat er anders is aan elke foto en wat de instelling doet. Als je eenmaal weet hoe de praktijk werkt, is de theorie erachter al een stuk makkelijker.

jochem-schuiling-fotografie-foto-uitleg

Uitleg en voorbeelden over diafragma, sluitertijden en iso waarden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In plaats van bijvoorbeeld je te verdiepen in diafragmagetallen kun je ook bepaalde dingen gaan onthouden. Zo heb je bij een lager getal minder licht nodig om een scherpe foto te maken en wordt je achtergrond gemakkelijk onscherp. Gebruik je een hoger getal, dan heb je veel licht nodig en is bijna alles in de foto scherp. Voor je lichtgevoeligheid kun je onthouden dat een hogere ISO waarde zorgt voor minder bewogen foto’s bij weinig licht, maar wel ruis in je foto veroorzaakt.

Zorg ervoor dat je basiskennis hebt. Daarmee kun je al een heel eind komen! Door veel te fotograferen ontdek je uitzondering en versterkingen.

  1. Goede compositie

De techniek is belangrijk, absoluut, maar compositie is voor de meeste foto’s nog veel belangrijker. Welke instelling je ook gebruikt, je foto wordt een stuk interessanter door de juiste compositie.

De compositie is de manier waarop je het beeld kiest. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Kijk door de zoeker van je camera of op het schermpje en zorg ervoor dat het beeld dat je ziet prettig oogt. Besteed ook aandacht aan eenvoudige dingen. Plaats het onderwerp bijvoorbeeld niet in het midden van het beeld. Let daarnaast op de achtergrond; er moeten geen storende elementen ‘uit je onderwerp steken’. Tevens is het aanhouden van dezelfde hoogte als waarop je onderwerp zich bevindt van belang. Als je bijvoorbeeld een kind fotografeert kun je op de grond gaan liggen of zitten. Op deze manier wordt de foto direct al een stuk beter dan wanneer je dit niet doet.

Lees ook:  Tavu Media wordt Jochem Schuiling fotografie

Een ander handig uitgangspunt voor een geslaagde compositie is de ‘regel van derden’. Je kunt je beeld zowel horizontaal als verticaal verdelen in drie vlakken (twee lijnen). Vervolgens zorg je ervoor dat je onderwerp terecht komt op een kruispunt van deze lijnen. Dit zorgt al voor een heel ander beeld dan wanneer je dit niet doet!

ule-of-thirds-jochem-schuiling-fotografie

Rule of Thirds

Als laatste is het belangrijk dat je weet dat de compositie van een foto vaak enorm verbeterd door gewoon eens een paar centimeter met je camera te bewegen. Probeer het eens! Beweeg je camera heen en weer en kijk naar het effect op de achtergrond hiervan. Experimenteer gerust.

  1. Fotografeer alsof je leven er vanaf hangt!

In feite is het heel erg simpel; als je goed wil worden in fotograferen moet je ontzettend veel foto’s maken. Een aantal keren de camera oppakken gaat je niet beter maken. Als je het elke dag doet, boek je al snel resultaat. Neem je camera gewoon overal mee naartoe! Zo kun je leren fotograferen op diverse plekken en doe je wellicht ook inspiratie op.

Vind je het lastig om onderwerpen te vinden? Denk niet te moeilijk en kijk om je heen. Je kunt bijvoorbeeld je familieleden of huisdieren vastleggen. Familieleden zullen na 10 keer er misschien genoeg van hebben, huisdieren kun je gelukkig eindeloos fotograferen. Prima oefenmateriaal! Als uiteindelijk ook je huisdieren het zat zijn, stap dan over op onderwerpen. Je kunt alles fotograferen; het boek in de boekenkast, de gehele kast, of misschien alleen het boek. Het onderwerp maakt niet uit, zolang je maar blijft fotograferen.

jochem-schuiling-fotografie-kat

Bij de aanschaf van mijn nieuwe camera (Canon 5d Mark III) gelijk het hele huis gefotografeerd. Geen onderwerp was te gek om de upgrade naar full-frame te ervaren. De huiskat was maar al te nieuwsgierig..

    1. Simplicity

Veel van de beste foto’s zijn vaak rustige foto’s zonder storende elementen. Maak het jezelf niet te moeilijk! Probeer storende elementen uit beeld te houden. Less is more. Een rustige foto kijkt vaak veel prettiger dan een foto boordevol elementen. De rust in een foto kijkt niet alleen prettig, de rust helpt ook om de aandacht van de kijker direct naar je onderwerp te leiden.

Je kunt gebruik maken van lijnen, vormen, herhalende patronen, onscherpe achtergronden en compositie om je foto rust te geven.

jochem-schuiling-leeuwarden

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande tips, plaats dan een reactie, ik help je graag!

Nieuwsgierig naar meer? Binnenkort lees je hier mijn laatste 5 tips!